Wandelen in België

Met de tekenpas de natuur in.
België heeft veel prachtige natuurgebieden die uitnodigen om te wandelen, maar het enige nadeel zijn de vele teken die op deze groene plekken rondzwerven. De teken in België vormen net als in Nederland een groot gevaar en zijn soms besmet met het Borrelia virus. De kans is daardoor aanwezig dat een teek na het bijten de ziekte van Lyme overbrengt.

Wandelsport Vlaanderen - Tekenkaart
Tekenkaart Wandelsport Vlaanderen

België en de ziekte van Lyme
In de diverse natuurgebieden in België lopen mensen regelmatig de ziekte van Lyme op. Deze ziekte kenmerkt zich door een rode cirkelvormige plek op de plaats van de tekenbeet en zorgt voor koorts en griepachtige verschijnselen. In een later stadium ontstaat er pijn in de gewrichten, het zenuwstelsel en soms in het hart. In zeldzame gevallen kan Lyme zelfs dodelijk zijn. De ziekte is te behandelen door middel van een antibioticakuur.

Risicogebieden in België
In principe is de teek overal in België te vinden op plaatsen waar veel groen is. Er zijn echter een aantal plekken waar bewezen is dat daar opmerkelijk meer mensen besmet raken met de ziekte van Lyme na een tekenbeet. De Antwerpse Kempen, Limburgse Kempen, Oostkantons, het Zoniënwoud en de Ardennen worden de risicogebieden genoemd. Het is dus verstandig om in deze gebieden extra maatregelen te nemen.

Gaat u binnenkort wandelen in de Belgische natuur? Bestel preventief onze tekenpas waarmee u eventuele teken gemakkelijk kunt verwijderen.